Interview Freya van Koten

Freya van Koten: van projectsopraan naar vast lid


De afgelopen jaren heeft Wijks Vocaal diverse nieuwe leden mogen verwelkomen. Freya van Koten is één van hen. Ze meldde zich als projectzanger voor het  Weihnachtsoratorium, maar heeft inmiddels haar vaste plek bij de sopranen. We vroegen haar naar haar ervaring. 


Je woont in Zeist. Hoe hoorde je dat we op zoek waren naar projectleden voor het Weihnachtsoratorium?

Ik kende al een aantal leden van het Wijks; via hen hoorde ik dat er nog sopranen gezocht werden voor het Weihnachtsoratorium.


Waarom meldde je je bij ons en hoe heb je je kennismaking bij ons ervaren?

Een aantal jaren geleden kwam ik luisteren naar een concert van het Wijks Vocaal omdat een vriendin van mij toen meezong. Jullie zongen toen de Messiah en ik was onder de indruk van hoe goed al die snelle loopjes klonken, hoe niet-rommelig! Zeker voor een amateurkoor. Inmiddels waren meer mensen die ik via een ander koor kende lid geworden, en natuurlijk mijn maatje Monique bij de sopranen. Ik was al een tijdje aan het overwegen om de sprong te wagen, dus toen ik hoorde dat er sopranen gezocht werden zag ik mijn kans schoon. Ik voelde me direct thuis bij het koor. Het is een leuke groep mensen waar je je als nieuw lid direct welkom voelt.


Wat deed je besluiten om te blijven?

De combinatie van serieus werken aan de muziek, maar wel echt met elkaar. Geen gedoe tussen stemgroepen of leden onderling, maar met elkaar en met liefde voor de muziek aan de slag. Heerlijk!


Heb je eerder in een koor of koren gezongen?

Ik zat op een Vrije School (in Den Haag), dus ik ben zingend opgegroeid. Ik speelde vroeger ook hoorn en heb jaren in een jeugdorkest in Den Haag gespeeld. Sinds ongeveer 15 jaar zing ik op donderdagavond in een koor in Zeist; Zingis. Het is een koor waarbij in principe iedereen welkom is, waardoor het niveau van de leden heel verschillend is. We zingen daar zowel grote als kleine werken, en het is mooi om te zien dat je ook in zo'n groep prachtige concerten kunt geven. Maar het maakt het soms ook wel traag werken. Sinds een aantal jaar heb ik zangles bij Barbara Tetenberg, waardoor ik weer een heleboel nieuwe kanten van mijn stem heb ontdekt. En dat vind ik ook het leukste aan zingen; je leert steeds iets nieuws over je stem en over jezelf. 


Is er iets wat je opvalt in de manier waarop Bernhard ons koor leidt?

Bernhard is een hele fijne dirigent die heel goed hoort wat er nodig is. Hij geeft aanwijzingen waar je echt iets mee kunt, en je hoort ook direct dat het koor het begrijpt en er iets mee kan (nou ja, meestal dan :-)). Ook de uitleg over de achtergronden bij de muziek zijn fijn, dan snap je beter het verschil tussen de verschillende periodes en stijlen en dat dat iets anders van de muziek en je stem vraagt. Hij is eigenlijk net als de koorleden; hard werken, maar gezelligheid is ook belangrijk!


Het contrast tussen het Weihnachtsoratorium, waar je voor kwam, en het concert dat we nu aan het voorbereiden zijn, kan haast niet groter zijn. Hoe ervaar je dat?

Het is inderdaad even wennen, maar eigenlijk ontzettend leuk en een unieke kans: Hoe vaak krijg je nou de gelegenheid om in één concert 725 jaar aan muziek te beleven?! En ik hou ervan om nieuwe muziek te ontdekken die in eerste instantie soms minder toegankelijk is en dan toch ineens heel mooi blijkt. Misschien wel een erfenis uit mijn jeugd in een jeugdorkest; daar speelden we bijna nooit Mozart of Beethoven, maar juist bijvoorbeeld Rachmaninoff, Sjostakovitsj en Wagenaar.


Besteed je thuis veel tijd aan het instuderen van je partij?

Ik zou liegen als ik zeg dat ik elke dag studeer, maar tussen de stukken voor zangles of het andere koor door besteed ik toch 2 à 3 keer per week tijd aan de stukken. Ik heb het geluk dat ik noten snel onthoud, dus dat scheelt. Maar vervolgens moet je er muziek van maken natuurlijk...


Als je anderen enthousiast zou willen maken om zich bij ons aan te sluiten, wat zou je hun dan vertellen? Waarin onderscheidt Wijks Vocaal zich volgens jou?

Ik vind de combinatie van hard werken op hoog niveau en de saamhorigheid en gezelligheid echt iets waarin het Wijks Vocaal zich onderscheidt! Dat zie je ook aan de maandelijkse borrels; bijna iedereen blijft dan lekker na kletsen. En dat is ook typisch Wijks Vocaal!


Interview: Marianne Kelderman

februari 2025

Share by: